diumenge, 3 de gener del 2016

ELS REIS MAGS

ELS REIS MAGS D'ORIENT
Qui són els Reis Mags?
Els Reis Mags, Reis d’Orient o simplement els Reis o els Reixos són, segons el Nou Testament, uns mags que guiats per un estel, van portar regals a Jesús. Aquests regals van ser or, encens i mirra.
L’evangeli de Mateu (l’únic llibre de la Bíblia que en parla) no especifica quants eren, només diu que eren mags (en algunes traduccions en diu savis) i que venien d’orient. Amb el temps, aquests mags van passar a ser tres astròlegs i després reis, que fins hi tot tenen nom: Melcior, Gaspar i Baltasar, que es consideren originaris d’Europa, Àsia i Àfrica respectivament.

El terme mag procedeix del grec “magoi”, que significa: matemàtic, astrònom o astròleg, al capdavall un home de ciència, per això alguns teòlegs diuen que en aquesta tradició es troben la ciència i Déu.

Segons la tradició, els tres Reis són:

Melcior, el rei blanc, té els cabells i la barba llargs i completament blancs, va vestit amb una túnica de color jacint i amb una capa taronja, és d’origen europeu, i va fer ofrena de l’or a Jesús. Tot i ser el més jove dels tres reis té l’aspecte més vell, ja que segons una llegenda el nen Jesús el castigà per fer mostra innecessària de la seva força i joventut.
Gaspar, el rei ros, és jove, bell, té la pell blanca i rosada, i els cabells castanys, com Melcior va vestit segons l’estil gòtic, llueix una túnica taronja i una capa vermella, és d’origen asiàtic, i va fer ofrena de l’encens a Jesús.
Baltasar, el rei negre, vesteix segons l’estil dels àrabs, porta una túnica vermella i una capa blanca jaspiada, és d’origen africà, i la seva ofrena a Jesús va ser la mirra. En les icones antigues no apareix com a negre, ja que era sinònim de no cristià i no es concebia un mag infidel.


Or, encens i mirra
El valor dels tres regals que va rebre Jesús dels Reis Mags és més simbòlic que no pas material, així doncs els seus significats són:L’or es relaciona amb la riquesa i el poder, i qui en tenia era el rei. Per tant Jesús aquí és reconegut com a Rei de Reis.L’encens, que ve de l’Orient, és símbol de l’adoració a Déu. De fet, es fa servir en moltes cerimònies religioses. Així doncs s’identifica a Jesús com a Déu.La mirra, un bàlsam molt preuat, representa la condició humana, ja que és vermella, com la sang. El seu missatge és clar: Es reconeix en Jesús l’home que ha de patir per salvar la resta de la humanitat.En resum podem dir que son els símbols de rei, Déu i home, respectivament.A més, un dels motius pels quals es diu que els Reis són tres és precisament pels tres regals, un per cada rei.

Els patges reials
Els patges són uns personatges màgics al servei dels Tres Reis, que tenen la missió d’anunciar la propera arribada de Ses Majestats, recollir les cartes que els nens i nenes els porten per fer-les arribar als Reis Melcior, Gaspar i Baltasar, i de vigilar si els xiquets i xiquetes es porten bé.

Carta als Reis Mags d’Orient
Tots els anys, setmanes abans de la arribada del Nadal, els nens comencen a pensar en els regals que desitgen que els portin els Tres Reis Mags.

És el torn d'escriure la carta als Reis Mags, un moment d'enorme il·lusió i fantasia per als més petits. En ella, els xiquets expliquen com s'han portat al llarg de l'any i quin regal els agradaria rebre el 6 de gener.
No hi ha un model únic, sinó que cada nen pot triar el format que més li agradi; de la mateixa manera que són múltiples les formes d'enviar les seves peticions. Uns trien dipositar a la bústia dels supermercats o les botigues de joguines, altres els demanen als seus pares que la segellin i s'enviïn per correu convencional i en molts pobles estan els patges reials per replegar-les.



Les Cavalcades de Reis
Les Cavalcades de Reis són desfilades de carrosses que tenen lloc a la tarda o vespre del 5 de gener per celebrar l’arribada dels Reis d’Orient a cada població, un moment de gran il·lusió per la canalla.
Els Reis fan la seva arribada de formes diferents a cada municipi: Si és a la costa poden arribar-hi pel mar en vaixell (Barcelona, València…), si té aeroport poden arribar-hi en helicòpter (Reus), en altres indrets hi arriben per carretera, amb cotxe, tractor, a peu o en tren (a La Vall d’Uixó en barca des de les Grutes de Sant Josep).
Després de la seva arribada es fa la cavalcada pels principals carrers de la població, on cada Rei va amb la seva carrossa i el seu seguici de patges, saludant a les criatures i repartint caramels. En algunes poblacions hi ha el costum de repartir alguns regals durant la mateixa cavalcada.
També hi ha municipis on, a banda de les carrosses dels tres Reis, tenen altres carrosses. Per exemple: una carrossa amb l’estel de Nadal encapçalant la cavalcada, la carrossa d’algun patge destacat propi de la zona, o la carrossa dels carboners que porten el carbó pels menuts que no hagin fet bondat durant l’any.
En alguns indrets els Reis van a dalt de la pròpia carrossa, però en d’altres hi van cavalcant a cavall o fins hi tot en camell seguits de les seves carrosses.
Molts infants aprofiten les cavalcades per donar les seves cartes als patges o als mateixos Reis. I els més menuts també donen el seu xumet en aquest moment.
Les cavalcades poden acabar en diversos indrets, en alguns llocs acaben a l’església o en alguna representació del naixement fent l’adoració al nen Jesús. En d’altres acaben a l’Ajuntament o en alguna plaça important on fan unes paraules adreçades a la mainada.
Una vegada acabades les cavalcades, durant la nit de Reis, passen per les cases a deixar els regals.

Alguns exemples de cavalcades:

A Alcoi (l’Alcoià, País Valencià) se celebra una de les cavalcades més antigues del món, està documentada per primera vegada el 1866, però va ser el 1885 quan va adquirir les seves característiques definitòries. És molt vistosa i està reconeguda com a festa d’interès turístic nacional, els reis i els patges desfilen per la població, repartint els regals als infants directament o pujant a les cases pels balcons mitjançant escales de fusta.
A Igualada (l’Anoia) es fa la cavalcada més antiga de Catalunya celebrada des del 1895. Alguns dels seus trets diferencials són la presència del patge Faruk i de l’estel de Nadal amb les seves pròpies carrosses, a més de les dels tres Reis, i que es reparteixen els regals casa per casa amb llargues escales de fusta.
A Barcelona (el Barcelonès) es va celebrar una primera representació de l’arribada dels Reis el 1855, segons el Diario de Barcelona, sent així una de les més antigues, però no va tenir continuïtat. Actualment se celebren 18 cavalcades diferents als diversos districtes i barris de la ciutat. La principal cavalcada és la organitzada per l’Ajuntament on ses majestats d’Orient arriben per mar i són rebuts per l’alcalde, que els lliura sal en senyal d’hospitalitat i les claus de la ciutat per poder obrir totes les cases i deixar-hi regals.
A València (País Valencià) Ses Majestats arriben per mar al Port de València i fan la cavalcada fins arribar a la Plaça de l’Ajuntament de la ciutat, on primer fan l’adoració a la imatge del nen Jesús al naixement que hi ha instal·lat, després pujen al balcó principal de l’edifici consistorial amb una escala de bombers, des d’on saluden als xiquets i xiquetes. Tot seguit fan una recepció oficial dins de l’Ajuntament on els xiquets i xiquetes poden trobar-se i parlar amb els Tres Reis.
Nit de Reis
La Nit de Reis té lloc després de la cavalcada, durant la nit que va del 5 al 6 de gener, i són les hores en les que els Reis d’Orient reparteixen els regals a totes les cases.
Aquesta nit és, sens dubte, la més llarga i amb més feina de tot l’any per Ses Majestats i els seus patges: Han de llegir totes les cartes que els han arribat a última hora, o que han recollit a les cavalcades de la mateixa tarda, acabar de preparar tots els regals i repartir els paquets per totes les cases. Per això cal anar a dormir ben d’hora per deixar-los treballar més tranquil·lament. A més, si veuen llum en alguna casa, passaran de llarg…
De totes maneres, la Nit de Reis tota la canalla està molt emocionada: acaben de veure els Reis Melcior, Gaspar i Baltasar en persona a la cavalcada i saben que els resten poques hores per rebre els seus regals. Així que la majoria de criatures van a dormir ben aviat, desitjant que el matí del Dia de Reis trigui menys en arribar per poder veure quins regals els han portat Ses Majestats. Però si la seva actitud i comportament no han estat adequats, segurament troben carbó, per tant, cal portar-se bé fins el darrer moment.
Perquè els Reis sàpiguen que han de parar en una casa, s’ha de deixar una sabata osabatilla per cada membre de la família al balcó, al pati o a la finestra. I, com que la nit és molt llarga, els Reis i els seus camells tindran set i gana, per això s’ha de deixar un platet amb aigua pels camells, i torrons, neules i tres copes de cava, vi o moscatell pels Reis, com a agraïment.
El carbó
Tot i que avui en dia el carbó que ens porten els reis és de sucre abans era el carbó que sobrava de la xemeneia.
L'origen de portar el carbó sembla ser que es troba en el personatge del"carbonilla", un patge dels reis mags que tenia la missió de vigilar si els nens es portaven bé o malament. En el cas que es portessin malament els portava carbó (que simbòlicament eren les cendres de l'encens i la mirra que els reis havien regalat al nen Jesús).
També hi ha la llegenda en alguns països del rei coix, un quart rei que va més lent i s'emporta els regals si no et portes bé els dies posteriors als reis.
Dia de Reis
El Dia de Reis o Diada de Reis se celebra el 6 de gener al matí, després de la cavalcada i la Nit de Reis. És probablement el dia que més matina la mainada durant tot l’any, amb la il·lusió de veure què els han dut els Reis Mags.
Quan es lleven els xiquets i xiquetes veuen que els camells s’han begut l’aigua, i que els Reis han tastat alguns dels trossos de torrons, les neules i begudes que se’ls va deixar la nit anterior. I, sobretot, comproven si hi ha paquets de regals per tots els racons de casa o si, per contra, troben carbó perquè no s’han portat prou bé…
És un dia de retrobament familiar perquè es va a visitar els avis, oncles, padrins… (o se’n rep la seva visita) per recollir els regals que els Reis els han portat a casa seva.
Roscó de Reis
La Nit de Reis, s’aprofita per fer el darrer sopar familiar de les festes de Nadal, que permet d’acabar els torrons, neules i els diversos dolços nadalencs i arrodonir-lo amb el Roscó de Reis
El Roscó de Reis és un pastís típic en forma d’anella, fet de pasta de full o d’alguna altra mena, i farcit de massapà, que porta fruita confitada, pinyons i sucre llustre al damunt, i està decorat amb una corona daurada de cartó al centre del pastís.
Aquest dolç conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat, mentre que qui troba la fava és a qui li toca pagar el roscó.
El refranyer
A Santa Llúcia un pas de puça, a Nadal un pas de pardal, als Reis bèstia qui no ho coneix.
A Santa Llúcia un pas de puça, a Nadal un pas de pardal, als Reis bobo és qui no ho coneix, a Sant Antoni un pas de dimoni, a Santa Agnés una hora més
Als Reis bèstia qui no ho coneix ( 6 gener) als-reis-bestia-qui-no-ho-coneix
Als Reis, el dia creix
El dia de Reis a migdia es veuen els estels.
El dia de Reis, parlen els estels.
El gener festes té per triar, els Reis, sant Antoni i sant Sebastià. (6 de gener)
Els Reis d'Orient porten coses a tota la gent.
Els Reis mullats, l'ordi pels terrats.
Entre Nadal i Reis el fred correrà.
Esperar amb candeletes la cavalcada dels reis (6 de gener)
L'hivern vertader, pels Reis el fred primer
La pluja de la setmana dels barbuts, cada raig val cinc escuts [sants barbuts = Reis Mags, primera setmana de gener / escut = antiga moneda]
Neu abans de festes mata persones i bèsties [festes de Nadal, Any Nou i Reis]
Nit de Reis estrellada, any d'eixut i de secada.
Pels Reis ho noten els bous; i per Sant Sebastià, tot el bestiar
Pels Reis un pas dels vells.
Pels Reis, el dia creix i el fred neix.
Per Nadal, pas de pardal; | per Sant Esteve, un de llebre; | per Any Nou, un de bou; | per Sant Silvestre, per la porta o la finestra; | i pels Reis, ase és qui no ho coneix.
Per Reis el dia creix i ase és qui no ho coneix.
Tindre més faena que els Reis d'Orient

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada