dimecres, 1 de juny del 2016

REFRANYER DE JUNY

JUNY (del llatí Iunius, mes de Juno) és el sisè mes de l'any en el Calendari Gregorià i té 30 dies.
Aquest mes tan rellevant, porta de l'estiu, deu el seu nom a la deessa Juno, esposa de Júpiter i reina dels cels. El sincretisme grecoromà va canviar a la primitiva Juno de funcions dins el panteó diví. Dins de les seves atribucions, la deessa també era la garant de la natura i el matrimoni. Altres teories apunten que era el mes dels joves, júnior. 
El mes es representava en el calendari com una jove nua que assenyala amb el seu índex un rellotge de sol mentre porta a l'altra mà una torxa. Aquest simbolisme escenifica que a partir d'aquest mes el sol comença a baixar. La torxa posseeix la gamma de colors que esquitxen els camps a l'estiu. 
Hi ha una altra teoria que apunta que Juny deu el seu nom al primer membre rellevant d'aquesta gens en la Història de Roma, Lucio Juny Brut. Aquest personatge va ser el primer cònsol de Roma després de l'expulsió del seu oncle, Tarquinio el Superb, últim rei d'origen etrusc. Una vegada al seu nou càrrec, ratificat pel recentment creat Senat de la nova república, va realitzar un sacrifici públic a favor de la llibertat a la deessa Carna, faedora de la vida humana.
A les kalendas de Juny tenien lloc els rituals en honor a l'esmentada Carna, germana de Diana i deïtat polivalent que protegia els genitals masculins, les digestions i les pollegueres de les portes. Era la deessa de les frontisses, ja que el seu poder obria el tancat i tancava el obert. També espantava als paràsits i els vampirs. Aquest dia es menjava faves amb cansalada, ritual que, segons les creences de llavors, mantenien la virilitat per un any. Curiosament, hi havia una prohibició manifesta de casar-se durant la primera quinzena del mes ...

JUNO (IUNIUS). En la mitologia romana Juno era una deessa, equivalent a la Hera grega, deessa del matrimoni i reina dels déus. Filla de Saturn i Ops, i germana i esposa de Júpiter, amb el qual va tenir dos fills, Mart i Vulcà i una filla, Ilitia. 
Juno va ser una deïtat major de la religió romana i va formar part, al costat de Júpiter i Minerva, de la Tríade Capitolina, un important culte romà.
Al principi, Juno personifica el cicle lunar, regeix festes en relació amb els p
rincipios del mes i el renaixement de la lluna. Juno és invocada també sota el nom de Lucina: en aquest cas era la deessa que vetllava pels naixements, pels que anaven a ser donats a llum. 
Juno és el símbol del matrimoni. A vegades fins i tot podem veure entre les seves mans la poma de magrana, emblema de la fecunditat. Moltes vegades veiem com Juno munta en còlera i té atacs de gelosia terribles contra les dones que festejava Júpiter. Els animals que li són consagrats són la vaca i el paó.

El mite més rellevant de Juno
Juno, odiava els troians perquè el seu marit l'havia enganyat amb Ganimedes, un príncep troià i l'havia convertit en el coper dels déus. També els odiava pel Judici de Paris, un jove troià que va triar a Venus com la més bella en comptes de a ella. Es per això, que vol impedir que Enees fon una nova Troia a Itàlia, després de la seva destrucción, Juno fa déus i culte, pacte amb Venus dient que tenien un objectiu en comú: que Enees regnés Cartago amb Dido. Venus sabia que aquest no era el destí d'Enees, però l'enganya. Venus ja havia fet que Cupido s'enamori Dido d'Enees, perquè ella no ho traeixi. És així que accepta el pacte amb Juno i deixa que aquesta organitzi una tempesta on Enees i Dido hagin de dormir sota el mateix sostre i es casin. Juno, adonant-se que s'havia trencat el seu pacte envia a Iris a cremar la flota d'Enees. Finalment, poden arribar al Laci i enfurismada Juno, desitja deslligar la guerra ja prevista entre llatins i troians. És per això que va enviar a les deïtats de l'infern perquè convencin Amata que per culpa d'Enees Torn no podria ser el seu gendre i al Torn ho envaeix Fúria perquè vulgui prendre venjança. Juno obre les portes de la guerra i aquesta comença. Després, Juno i Júpiter pacten que ella no intervindrà més, així com tampoc Venus per ajudar a cap dels herois, que retardarà la mort de Torn però no canviarà el destí de la guerra.Finalmente s'adona que no pot fer res per impedir el destí marcat pels fats, llavors demana que desaparegui el nom de Troia. Júpiter concedeix el seu desig perquè deixi de molestar els troians i diu que només afegirà.

Descendència de Juno
Era molt gelosa i venjativa i perseguia les amants i els fills haguts fora del matrimoni de Jupiter, cridant-li amb insistència, de tal forma, que, el malhumorat Júpiter la maltractava i, fins i tot, va arribar a lligar-la a una enclusa i deixar-la penjada del cel, però Hefest, fill d'ells abans la va alliberar i la maldat de Juno va augmentar, perseguint totes les amants de Júpiter, i en especial, a la nimfa Io.

EL REFRANYER DE JUNY
Per veure els refranys del mes de juny clica en l'enllaç que hi ha a continuació i escriu juny en la casella de cerca.
 Refranys de juny

EL REFRANYER DELS SANTS DE JUNY
Refranys de sants de juny

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada